Psykisk sårbare børn og unge

Forælder til barn/ung med vanskeligheder

Der bliver flere og flere børn og unge, som har psykiske problemer og/eller udviklingsforstyrrelser som f.eks. ADHD, ADD, ASF mm. Grundene hertil kan man kun gisne om, men man må konstatere, at der generelt er mere stress i samfundet (hvilket vi forældre også ligger under for) og samtidigt stilles der store krav til det enkelte barn/ung i institution og skole. Her er meget fokus på præstation, perfektion, gode evner til at aflæse omgivelserne, smidige sociale kompetencer mm. Her er der en del børn/unge, som er mere sårbare og falder igennem. De kan udvikle psykiske og sociale problemer. Vanskelighederne kan komme til udtryk på mange måder, bl.a. som adfærdsproblemer, lavt selvværd, angst, vredesudbrud, isolation, spiseforstyrrelser og skolevægring.

Som forældre til et sådant barn/ung med vanskeligheder, kan man have store udfordringer. Det kan give mange daglige belastninger. Både konkret, i form af flere konflikter og arbejdsopgaver, og følelsesmæssigt, fordi der kan være opbygget indre stress og frustration. Der kan også ligge sorg og angst, der altid lurer underneden. På den måde kan krop og psyke være voldsomt stressbelastet. Derfor kan det være en god investering, at give sig selv noget egenomsorg og støtte, så man kan klare de daglige udfordringer, så man kan passe på sig selv og bevare ro og overblik/overskud i hverdagen.

I terapien kan du få et rum til at udtrykke dig om de processer, du er igennem og få støtte og konkret rådgivning, omkring hvordan du kan hjælpe dit barn/unge med vanskeligheder bedst muligt. Her tager jeg bl.a. afsat i min erfaring og viden som børnesygeplejerske/sundhedsplejerske og i redskaber, fra ”De utrolige år”, som er en guide til anerkendende familieskab og børneopdragelse, som kan bruges til alle børn, men særligt egner sig til børn, der har brug for ekstra støtte og guiding i hverdagen.

Forældre til barn med kronisk eller alvorlig sygdom

Hører du/I til en de forældre, der har et barn, der lider at en kronisk elller alvorlig sygdom og ikke kan få psykologhjælp på sygehuset? I kraft af mit arbejde som sygeplejerske/sundhedsplejerske med kræftramte børn og børn med andre alvorlige/kroniske lidelser, har jeg har stort kendskab til de processer, man er igennem, som forældre til et sygt barn. I terapien kan du få et rum til at tackle problemstillinger, dette medfølger. Her er det naturligt at komme ind på emner som; angst/bekymring, sorg og krise, eksistensielle overvejelser, familieliv og søskende, tid til egenomsorg, pusterum og brug af netværk mm.

Fødselsreaktion og fødselsdepression

At blive forældre er nok den største og mest skelsættende oplevelse, man får i sit voksne liv. For de fleste har graviditeten været forbundet med stor glæde og forventning. Men for nogle forældre bliver den første tid, efter barnet er kommet til verden, ikke, som man havde forestillet sig. Der kan indfinde sig en tvivl, en tristhed, træthed, tomhed eller vrede og irritation, som giver en problemer i forældrerollen. Måske har man haft en meget lang og hård fødsel, som er svær at komme over fysisk og psykisk. Måske er barnet meget uroligt og krævende, så man bliver udmattet. Måske kan man ikke etablere den følelse af ubetinget kærlighed for barnet, som man havde forventet. Måske kan man slet ikke leve op til sine egne forventninger om, hvordan man skal være som mor/far. Måske sammenligner man sig med andre, og føler heraf stort mindreværd og forkerthed i forhold til sin egen "forældrepræstation". Måske oplever man, at egne traumer fra ens egen opvækst, kommer op til overfladen. I så fald, er det vigtigt at få hjælp til bearbejdning. Her er et terapeutisk rum, hvor man kan være helt ærlig omkring sine tanker og følelser, af værdi. Målet er, at man kan få vendt den negative udvikling til en mere realistisk billede af af sig selv, som en "god nok" forælder, der er betydningsfuld og kompetent til at drage omsorg for sit barn og for sig selv.